V tvorbě ekonomického zisku je na tom nejlépe Škoda Auto

04.12.2013 11:42

Společnost Bisnode sestavuje každoročně žebříček podniků s nejsilnějším ukazatelem ekonomicky přidané hodnoty. Hodnota Economic Value Added vyjadřuje, zda podnik hodnotu vloženou investorem ničí nebo naopak vytváří. Hodnocení se týkalo více jak šedesáti tisíc subjektů v ČR. Výdělky první stovky firem předvídají dobré zprávy pro českou ekonomiku. Souhrnná hodnota je nejvyšší za poslední roky. V období ekonomické recese se stav začal v roce 2012 rapidně zlepšovat a většina oborů si polepšila.

Pro rok 2012 se vítězem stala opět firma Škoda Auto. Vlastníkovi jejich akcií tak přináší největší výdělek. Druhé místo si drží společnost T-mobile a třetí příčku obsadil Continental HT Tyres. Největší posun v žebříčku se povedl firmě CTP Property a nejvyšším absolutním přírůstkem ukazatele EVA se pyšní Unipetrol RPA.

Z šetření mimo jiné vyplývá úspěšnost automobilového odvětví. Přes vysoké počáteční výdaje a investice, přináší v budoucnu vlastníkům akcií nejvyšší zhodnocení. Mezi Top10 byly zastoupeny dokonce čtyři automobilky. Více jak polovina podnikatelských subjektů, které se hodnocení zúčastnily, provozuje svou činnost ve zpracovatelském průmyslu. Na druhém místě je energetika se čtrnácti procenty. Podle analytiků se v těchto dvou odvětvích očekává stabilní růst ekonomicky přidané hodnoty.

Zajímavostí je úspěšnost společností z odvětví sázkových kanceláří. Odborníci upozorňují na jejich anticyklický charakter. V období recese se jim totiž může dařit viditelně lépe než ostatním podnikům. V nejisté ekonomické situaci není výjimkou, že se Češi uchylují k sázení a hazardu obecně.

TOPlist